ModReader

Al sinds mijn Commodore 128 ben ik met wisselend enthousiasme bezig met electronische tools om muziek te maken - voornamelijk voor het vastleggen eigenlijk. Wat ik wel vaak een nadeel vond was dat je altijd een specifieke applicatie moet laden om het resultaat te bekijken, waarom zou je niet een weergave kunnen maken om in een tekst editor te bekijken? Na veel gestoei en getwijfel heb ik eindelijk een tooltje bedacht:

modreader.png

Dit is de eerste in een serie gericht op de verschillende bestandsformaten die ik in de loop der tijd gebruikt heb, deze is bedoeld voor het MOD formaat dat afkomstig is van de Amiga.

Dit specifieke tool levert een serie bestanden: één met algemene informatie, één met een weergave van drums en een aantal met weergaves per instrument. In het bovenstaande scherm kies je eerst het te verwerken bestand waarna je het laadt; je krijgt dan een lijst met gebruikte instrumenten waarvan je de druminstrumenten in een aparte lijst zet en van een letter voorziet om ze mee in de drums partituur aan te geven. Tenslotte kun je dan de bestanden laten aanmaken.

De weergave van een drumtrack ziet er als volgt uit:

h.h.h.h.h.h.h.h.
....s.......s...
b.......b.......

En de weergave van een instrument track:

... ... ... ... ... ... A 4 ... ... ... ... ... ... ... ... ...
... ... ... ... E 4 ... ... ... E 4 ... ... ... ... ... ... ...
... ... C#4 ... ... ... ... ... ... ... C#4 ... ... ... ... ...
A 3 ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... A 3 ... ... ...

Het idee is om dat voor de andere muziekformaten ook te doen zodat ik ze met elkaar kan vergelijken (want ik heb het idee dat ik nog wel eens wat wijzigingen niet heb kunnen overnemen omdat ik een programma ineens niet meer gebruiken kon en de bestanden niet kon omzetten naar een ander formaat).

Als extraatje is het ook mogelijk om alle instrumenten samen in één bestand af te drukken.

Gemaakt in Python/PyQt.

source:  https://github.com/albertvisser/modreader/

documentatie:  /docs/modreader/