Rst2HTML

Geen CMS maar wel een poging iets te maken om op een snelle en in elk geval makkelijke manier webpagina's te bouwen.

Ik gebruik dit dingetje zelf met graagte om de documentatie op bitbucket.io bij te werken en sinds kort (mei 2019) ook voor het onderhoud op deze site.

rst2html_blue.png

De naam Rst2Html is niet alleen weinig origineel maar ook een hommage aan de gelijknamige docutils functie die eigenlijk de basis is van deze applicatie.

De uitdaging was om een manier te vinden om me bij het maken van webpagina's te kunnen concentreren op de tekst maken in plaats van elke keer weer afgeleid te raken door het schrijven van HTML tags of het prutsen aan waar op de pagina je iets nu weer zult neerzetten.

Met een format als ReStructured Text is het makkelijk om - als je de regels kent - een tekst te schrijven en die door een conversie mechaniek om te laten zetten. Het heeft bovendien de mogelijkheid om wat extra informatie toe te voegen waardoor je je toch een beetje kunt bekommeren om de vormgeving - maar dan op een ander moment als dat je de tekst zelf maakt.

De meest voor de hand liggende manier leek om dat in een webpagina te doen en vandaar deze browser-applicatie. In eerste instantie was het alleen het omzetten van tekst naar HTML maar ik kwam erachter dat het ook prettig kon zijn om nog wat aan het omgezette resultaat te kunnen sleutelen.

Door het (her)laden van bepaalde settings is het mogelijk om verschillende sites te bewerken zonder de applicatie te verlaten.

Nieuwste features zijn syntax colouring in de text area en het kunnen maken van een voortgangsoverzicht voor alle pagina's in de verzameling.

Om dit te kunnen gebruiken voor mijn magiokis site heb ik nog wat directives mogen toevoegen alsmede een site setting die het mogelijk maakt om adressen zonder de toevoeging .html te gebruiken.

Gemaakt in Python/CherryPy met hulp van DocUtils voor het omzetten en CodeMirror voor syntax highlighting. Voor de settings heb ik maar eens Yaml gebruikt en voor het opslag backend is ook een Postgres en een MongoDB versie bijgesloten.

source: https://bitbucket.org/avisser/Rst2HTML/

documentatie (in het Engels): https://avisser.bitbucket.io/rst2hml/