Adam en Eva in de hof van Eden


spelers:
God
Adam
Eva

decor: twee boompjes.

God tekent een levensgroot mansfiguur. Als hij klaar is blaast hij erop en Adam komt door de tekening heen stappen
God
Hallo, creatuur van mij! Ik noem je Adam. Ik ben God.
Adam
Dag God. Ik ben dus Adam. Wat kom ik hier doen?
God
Weet ik veel. Het lijkt me wel leuk met jou om me heen. Ik voel me namelijk nogal eenzaam weet je.
Adam
O. Tja, het is natuurlijk niet makkelijk om de schepper van het heelal te zijn. Dus wat doe je dan, je schept jezelf gezelschap.
God
Precies. Je hebt het begrepen. Maar daarvoor heb ik je dan ook met verstand begiftigd.
Adam
Hartelijk dank daarvoor.
Adam
God, ik voel me zo alleen.
God
Hoezo, ik ben er toch?
Adam
Ja, maar, ziet u, ik ben voor u een soort speelgoed en dat bent u niet voor mij. Zou u voor mij geen stuk speelgoed willen maken?
God
Wat wil je hebben?
Adam
O, maak maar wat. Als het maar lekker warm is, leeft, mij aardig vindt, doet wat ik zeg en zo.
God
Jongen toch! Nou eis je meer dan ik van jou eis.
Adam
Hoezo? U wilt toch ook dat ik u dien en vrees? Toe nou God, ik voel me zo alleen.
God
Ja maar ik dan? Als ik voor jou een speelkameraadje schep dan heb ik iemand meer om mee te spelen.
Adam
Ach wel toch. U moet er gewoon voor zorgen dat ons spel met elkaar ook een spel van u is, waarmee u zich kunt amuseren. Zoiets als schaken tegen jezelf of zo.
God
Adam, je overteft me haast in slimheid. Weet je wat ik zal doen? Ik zal jullie kwade dingen influisteren en tegelijk van jullie eisen dat je het goede doet. Dat wordt lachen. Schaken tegen jezelf inderdaad, haha. Ga nu maar slapen jongen.
Adam slaapt. God haalt hem een rib uit het lijf, neemt het mee naar z'n tekenbord waar hij een vrouw op tekent, het bot er doorheen gooit waarna Eva tevoorschijn komt.
God
Sst! Hij slaapt.
Eva
Wie?
God
Adam, je speelkameraadje. Ik heb hem voor je gemaakt om mee te spelen, dan hoef je je niet zo alleen te voelen. Hij zal alles voor je doen als je het maar subtiel vraagt want ik heb hem een hele grote zwakheid gegeven: hij denkt dat jij er bent om hem te plezieren.
Eva slaapt naast Adam.
Adam wordt wakker.
Adam
O God wat leuk! Een speelkameraadje! Eentje die leeft. En zo lekker warm.
(Hij gaat tegen haar aan liggen. Ze wordt wakker)
Adam
Hallo speelkameraadje. Vind je mij aardig?
Eva
Ja hoor.
Adam
En wil je alles voor me doen?
Eva
Hoe bedoel je?
Adam
Bed opmaken, eten koken, afwassen, stof afnemen, boodschappen doen...
Eva
En jij dan?
Adam
Ja hoor eens, jij bent er om mij te plezieren.
Eva
O en als ik dat dan niet doe.
Adam
Dat vind ik gemeen. God!
God
Wat is er joh?
Adam
Ik vind het niet eerlijk. Hij wil niet doen wat ik zeg.
God
Het is een zij, Adam. Wat is er precies aan de hand, leg me es uit.
Adam
Nou ik vraag of ze alles voor me wil doen omdat ze er is om mij te plezieren en dan zegt ze "en als ik dat dan niet doe".
God
Als ik het niet dacht. Kom es even mee, Eva.
Eva
Eva?
God
Ja, dat ben jij. Kom.
Luister nou, dat is toch helemaal niet subtiel wat je nou doet. Zo krijgen jullie alleen maar meer ruzie. Jullie moeten allebei een beetje aan mekaar toegeven. Adam, kom es.
Ik wil dat jullie mij en elkaar iets beloven. Jullie zullen allebei elkaar plezieren en allebei werk voor elkaar doen. De een dit, de ander dat, zodat alles dat er gedaan moet worden gedaan wordt. Okee?
Dan heb ik het volgende voorstel. Ik schep voor jullie een wereld waarin een heleboel te doen valt. Jullie wonen ergens, dat moet schoon gehouden worden; jullie moeten elke dag eten, dat moet gekocht en klaargemaakt worden; en jullie moeten geld hebben want voor niks gaat alleen de zon op, en dat moet verdiend worden in het zweet jullies aanschijns door hard werk. Verzin een goeie verdeling, dat ga ik niet voor jullie doen en in je vrije tijd kunnen jullie dan elkaar plezieren. Zullen we dat zo afspreken? Wacht, ik zal het jullie laten zien.
God vertoont een film over het leven nu
Eva
God, dit is belachelijk.
Adam
Zo willen wij niet leven. Werken, werken, werken en het werk is nooit klaar en ruziemaken voordat je naar je werk gaat, ruziemaken op je werk, ruziemaken als je moe thuiskomt...
Eva
Sloven, sloven, sloven, het werk in huis is nooit gedaan en maar oppassen dat het allemaal netjes blijft en foeteren op je kinderen omdat ze het niet doen zoals jij wilt en schelden op elkaar omdat je allebei moe bent en je geen van beiden zin wilt toegeven...
Adam
Jij wilt niet dat we elkaar plezieren! Jij wilt dat we ons kapot werken, het kan je helemaal niet schelen of wij het leuk hebben. Jij wilt alleen maar dat we aardig voor jou zijn, eerbied voor je hebben, je loven, eren, prijzen, voor je zingen. Je geeft ons werk zodat we niet nadenken en je zegt dat je ons geschapen hebt zodat we je dankbaar zijn. Een stom schaakspel waar de stukken niks waard zijn maar alleen het tijdverdrijf dat jij er aan hebt telt!
Eva
Kom Adam, deze persoon hier heeft ons niets meer te vertellen.
Eva leest aan Adam voor (Genesis 3: 1-24)
Eva
Wat een onzin, bah.
God
Zo, dus jullie willen naar mijn woord niet luisteren. Mooi is dat. Ik heb jullie geschapen, ik heb alle macht over jullie. Als ik wil, laat ik jullie nu sterven en verkeren jullie de rest van de tijden in vreselijke folterpijnen. Want dat is een hiernamaals dat ik dan schep.
Eva
Doe niet zo belachelijk. De enige macht die jij over ons hebt is de macht die wij je toekennen. Jij bent niet méér God dan wij. Jij ons gemaakt? We waren er al. Jij hebt ons bij elkaar gebracht, okee, maar als wij het niet willen kun jij ons niet meer scheiden. Die folterpijnen van jou zijn folterpijenen voor jou, maar voor ons is elke hel die jij voor ons maakt een hemel als wij dat willen. En omgekeerd zoals je merkt, wij hebben het prima en jij baalt. Wat kun je meer dan ons het leven zuur maken? En dat lukt je niet eens want wij laten ons het leven niet zuur maken. God, Eva, Adam, what's in a name? Ga je mee Adam?
Adam en Eva af
God
Nou goed, dan jullie niet. Maar er zijn nog duizenden andere mensen die ik me kan scheppen die wel naar me luisteren!

14 juni 1978 Albert Visser