Albert's simple HTML Editor (Ashe)

Net als mijn XML editor is dit voornamelijk een boomstructuur weergave met een menu. Omdat HTML bedoeld is om bekeken te worden (in plaats van alleen maar verwerkt door een programma), heb ik er ook een permanent preview venster bijgemaakt (de rechterkant van het scherm).

En in plaats van elementen en attributen, hebben we hier een onderscheid tussen elementen (tags) and teksten in de weergave.

applicatie scherm

De eerste menu's zijn net als in de XML editor: File, View, Edit en Search. Ook hier heb je hier de mogelijkheid om ze op te roepen vanaf het element dat je geselecteerd hebt. en belangrijke toevoeging hier is een menu dat een aantal acties specifiek voor het werken met HTML mogelijk maakt.

file menu view menu
::
todo: plaatje van search menu

De edit en html acties in het popup menu zitten hier in submenu's die bij oproepen dichtgeklapt zijn:

popup menu met view opties en andere menus

In de top menu versie van het view menu zit ook nog een option waarmee je het gedrag bij het toe- of tussenvoegen van een element kunt besturen; in plaats van de selectie te verplaatsen naar het nieuw ingevoegde item is het mogelijk om het laatst geselecteerde item geselecteerd te houden zodat je meerdere gerelateerde items kunt toevoegen zonder te hoeven herpositioneren. Het is een feature waar ik een aantal keren nuttig gebruik van heb kunnen maken.

In het view menu zit ook een optie om de preview te verversen. Dit kan van pas komen omdat het mogelijk is om links te volgen en als die blijken te werken (zoals http(s) links) is je preview verpest. Zonder deze optie zou je om de preview te herstellen de opgeslagen versie opnieuw moeten laden - hoewel het document aanpassen ook zou moeten werken.

Hier zijn wat andere documenten met meer informatie over:

. edit acties

. html-specifieke acties

Het help menu tensotte heeft één keuze:

help menu

Dit toont wat informatie over de applicatie:

over de applicatie