Albert's (Simple) XML-editor

...voorheen bekend als "AXE", dit is in principe niet meer dan een tree display met een menu (voor het oog althans).

De boomstructuur weerspiegelt de opbouw van het XML document, maar bewust niet als een ge-pretty-printe tekstversie. Daardoor is er in deze weergave ook niet de noodzaak om de afsluitende eindtags te laten zien (die zijn impliciet). Een mogelijk nadeel hiervan is dat niet well-formed (bijvoorbeeld sommige HTML) documenten niet bekeken kunnen worden: als je die probeert de laden krijg je een foutmelding.

Misschien vind ik daar nog wel eens wat op in de toekomst, maar aan de andere kant: niet well-formed hoort ook eigenlijk niet bij XML.

De applicatie heeft momenteel vier menus, the eerste twee zien er zo uit:

Ze lijken me we voor zichzelf te spreken, met uitzondering van de "Unlimited Undo" optie. Die is hier toegelicht: undo mechanisme

De andere twee zijn apart beschreven:

Als je een item in the tree selecteert, kun je het menu ook laten opkomen op de plek waar je staat: daarvoor klik je met de rechtermuisknop op het item (of selecteer het en gebruik de "menu" toets ("rechter windows toets"). Het enkele menu dat dan verschijnt is alles-in-een en ziet er dus een beetje anders uit:

hoe het popup menu verschilt van de top menus

De entries uit het file menu zitten er niet bij omdat deze betrekkeing hebben op het bestand als geheel en het popup menu betrekking heeft op functies voor de geselecteerde locatie.

Maar de grootste kracht (tenminste voor mij) ligt erin dat al deze functies kunnen worden uitgevoerd met gebruikmaking van alleen het toetsenbord. Dat is in feite één van mijn basis requirements voor applicaties zoals deze.