Weten wat je wilt (of niet)

Oorspronkelijk geschreven op 22/01/2017 - 11:39

Ik ben een boek aan het lezen "De Angst van de Wijze" (Patrick Rothfuss) waarin een student aangeraden wordt een periode vrij te nemen in plaats van in een noodvaart door te stomen naar een hoger kennisniveau. Citaat:
"De universiteit was al een heel jaar de spil van mijn leven. Nu, geconfronteerd met de noodzaak om te vertrekken, was ik volkomen verloren. Ik had geen idee wat ik met mezelf aan moest.".

Het bracht associaties naar boven met hoe wij (ik in elk geval) als we jong zijn naar school gestuurd worden om te leren leren leren en dan als we aan de middelbare school klaar zijn mogen/moeten we ineens kiezen hoe we verder gaan... en mij werd onder meer aangeraden er een jaar tussenuit te gaan.

Ik denk dat ik geen idee had hoe ik dat had moeten aanpakken. Het was in elk geval een stuk makkelijker om maar gewoon een nieuw keurslijf om te gorden (dat van de VU) en door te stampen. Een aantal jaren later, aan het eind van het eerste jaar Academie voor Expressie, werd me iets dergelijks aangeraden en weer had ik iets van "wat moet ik hier nou mee?" alleen had ik toen geen keus en gelukkig wel weet van het fenomeen uitzendbureau.

En ik moest er aan denken hoeveel fijner het moet zijn om op een school als wijlen De Paradox al aan het begin van je schoolloopbaan in dat gat te vallen en rustig (en begeleid in plaats van aan je lot overgelaten) de gelegenheid te krijgen te ontdekken wat je eigenlijk wilt met je leven.