Over software licenties

Mijn idee over software is: voor het gebruiken van programma's hoor je niet te betalen, alleen voor het maken (of gemaakt zijn) ervan. Support is alleen op verzoek. Dat een gebruiker meeprofiteert van voor een ander ontwikkelde of aangepaste (en door die ander betaalde) software moet misschien wat op verzonnen worden, maar niet door gebruikerslicenties.

Een disclaimertekst die ik hier ooit (oktober 2003) voor bedacht luidt als volgt:

Author - User Agreement (AUA)
"None of that legal crap, just a little moral stuff"

Wat je bij mij afneemt is niet een applicatie maar het werk dat ik ervoor doe om tot een kant en klaar product te komen waar je tevreden mee bent.
Ik vraag geen licentiekosten of gebruiksrechten. Ik maak iets voor jou, en als het af is, dan is het van jou.
Het enige dat ik van je vraag is dast je mijn naam erin laat staan, zodat je aan iedereen die jou dat spul ziet gebruiken duidelijk kunt maken wie de auteur is, dus bij wie ze moeten wezen om ook zoiets moois te krijgen of bij wie ze vooral niet moeten weten als ze niet zo'n afschuwelijk stuk schroot in de schoot geworpen willen krijgen.
Het is van jou, dus jij beslist wie er verder aan mag sleutelen. Je bent niet verplicht mij daarvoor te vragen, maar het is volledig voor eigen risico, of dat van degeen die je eraan laat klooien.
Wanneer het product eenmaal naar je zin hebt en je het aanvaard hebt en ik er niet meer bij betrokken ben, ben ik er ook niet meer aansprakelijk voor (wil je die garantie wel, dan moet je mij dus in de buurt houden).

Ik snap dat dit document verre van legaal is, maar ik kan en wil jou nergens toe verplichten, en ik vind dat dat dan ook andersom geldt.