over lastigvallen

Oorspronkelijk geschreven op 11/10/2014 - 17:17

In elk geval op de plekken op het internet waar ik de laatste tijd veel lees wordt veel drukte gemaakt over het lastigvallen van vooral vrouwen - nafluiten, "cop a feel", dat soort dingen. Mijn eerste reactie is me afvragen waarom mensen dat doen, waar iemand de rechtvaardiging denkt vandaan te halen dat het ok is om zomaar een ander na te roepen of te betasten op een manier waarvan je gewoon weet dat het niet ok is (op z'n minst voor die ander).

Een associatie die bij me op komt is het "onderhandelingsproces" bij het tegenkomen van iemand met wie je misschien iets zou willen - bijvoorbeeld het aanspreken van iemand in een bar en welke openingszinnen gegarandeerd zouden werken (bij iedereen? Kom nou!). Ik denk alleen dat voorzichtig aftasten wel wat anders is dan bruutweg je terrein opeisen en daarbij - dat hoeft toch niet altijd? Je kunt een ander toch ook gewoon met rust laten als je ze tegenkomt?

Het lijkt wel alsof de mensen die dat doen de weg kwijt zijn, geen zin meer hebben in dat aftasten en gewoon duidelijk maken: dit is wat ik wil en voldoe er maar aan - zelfs als ze het helemaal niet helemaal per se willen maar, weet ik veel, gewoon iets duidelijk willen maken over hoe ze de rest van de wereld beschouwen als hun eigendom of zoiets.

Hier in Nederland je daarover druk maken klinkt een beetje overdreven want het lijkt erop dat dat soort dingen in Amerika wel heel erg veel meer voorkomt of misschien gebeurt het bij ons veel meer in het geniep of in het donker dan openlijk op straat. Openlijk nafluiten en dergelijk is bij ons misschien wat meer "not done" geraakt maar de gewoonte is er natuurlijk ook hier nog wel - misschien juist soms wel meer (terugverlangen naar eenvoudiger tijden waarin er niet zo "moeilijk" gedaan werd) maar zoals ik al aangaf wat meer in het verborgene