Over kunst

Mogelijk oorspronkelijk geschreven op 15/12/2013 - 13:04

Wat wij tegenwoordig KUNST noemen is een bijprodukt van techniek, toepassing van vondsten om te zien wat je er (nog meer) mee kan. In die zin los van direkte funktionaliteit, (maar niet per se) gericht op een meerwaarde aan mooiheid of knapheid. Een laboratoriumsituatie, zo u wilt.

Bij het doorlezen van allerlei geschrijf in dat filosofie mapje van mij kwam ik dit semi-citaat uit "Zen" van Pirsig tegen met de volgende toevoegingen:

(verwijzing naar het oud-Griekse technè)

<cite>Werk dat goed gedaan is is kunst</cite> ? En de rest dan, wat geen "werk" is maar "kunst om de kunst", abstracte schilderijen en zo?

Je kunt alle kunst zien als werk, als karwei - alleen moet je dan je definitie van werk wellicht aanpassen; het niet meer zien als "wat wij nuttig vinden" of "wat geld oplevert" c.q. wat met een beroep te maken heeft c.q. wat eigenlijk vervelend is maar nu eenmaal gedaan moet worden - iets dat onafhankelijk is van of je 't leuk vindt of niet.

Plicht is het begin van kwaliteitsverlies

In elk geval lijkt het er op dat mijn ideeen over wat kunst is ook afkomstig zijn uit dan wel heftig beinvloed zijn door dit boek...