"de verongelijkten"

Oorspronkelijk geschreven op 03/12/2016 - 21:35

Voor mijn gevoel ligt er aan de reacties op de sinterklaasdiscussie een gevoel van "ik mag al niks meer, nou pakken ze me dat ook nog af" ten grondslag terwijl de (oorspronkelijke) intentie waarschijnljk meer iets was (of had moeten zijn) van "hier is een andere kijk op wat er gebeurt, probeer dit eens te begrijpen".

Op één of andere manier lijkt het verbonden met dat andere verschijnsel, dat van die nooit gehoorde ontevreden blanke man die wraak genomen heeft op de gevestigde politiek door Wilders en Trump aan de macht te brengen (zonder zich te realiseren dat-ie daar zelf waarschijnlijk niks aan gaat hebben. "Die goeie ouwe tijd" komt namelijk nooit meer terug).

Ik word heel erg herinnerd aan een soortgelijke opmerking van heel veel jaar geleden, iets in de trant van "jarenlang hebben we de arbeiders wijsgemaakt dat iedereen recht heeft op z'n eigen auto, nou kunnen ze het zich veroorloven en nou zeggen we: dat mag niet want het is slecht voor het milieu"

Hoe terecht zoiets ook is, ze slagen er niet in dat op een respectvolle manier begrijpelijk te maken (misschien kan dat ook wel niet)