Stijlen

Voor het definiƫren van de opmaak worden doorgaans externe stylesheets gebruikt. Deze kunnen worden toegevoegd via het HTML menu. Ze kunnen worden bewerkt via de edit dialoog op een stylesheet link:

edit_element_dialog_stylesheet.png

Met de "edit linked stylesheet" button open je - indien beschikbaar - een CSS editor waarmee je de stylesheet informatie kunt bekijken en desgewenst aanpassen. Als je de CSS editor afsluit wordt het stylesheet niet automatisch opgeslagen (misschien wil je dat wel niet), daarvoor moet je de betreffende optie gebruiken.

Interne (inline) stylesheets kun je ook via het HTML menu toevoegen. Ze kunnen worden aangepast vanuit de edit dialoog, whanneer je die vanaf een style tag start:

edit_element_dialog_style.png

Hier heeft de derde knop het opschrift "edit styles". Ook deze start een CSS editor, deze keer voor de stijldefinitie in het style element. Bij afsluiten van de CSS editor worden de eventuele wijzigingen verwerkt in de HTML. Ook hier geldt dat ze pas echt opgeslagen worden als je de save button gebruikt.

Het is niet mogelijk om de inhoud van de style tag direct te wijzigen (alsof het tekst was), je krijgt een waarschuwing als je dat probeert:

edit_style_tag_contents.png

Deze manier van werken kun je ook gebruiken voor inline stijlen van elementen. Net als bij externe en interne stylesheets gebruik je hiervoor de derde knop in de edit dialoog. Afhankelijk van de aanwezigheid van een stijl bij een element kun je hiermee een stijl toevoegen dan wel wijzigen:

../edit/edit_element_dialog.png edit_element_dialog_2.png

Merk op dat de stijl hier wel getoond wordt alsof het een attribuut is (want dat is het) maar niet op dezelfde manier gewijzigd kan worden, dat moet echt via de CSS editor. Wanneer je alle gegevens uit de CSS editor verwijdert en daarna terug in de dialoog het element opslaat wordt het style attribuut verwijderd (of zou dat moeten worden).