Tekenis

 
 

Vanaf de "Illustrated Classics" in mijn lagere schooltijd heb ik altijd graag strips gelezen. We waren geabonneerd op de "Arend" een (van origine Amerikaans?) stripblad waarin als ik me goed herinner Daan Durf, Archie de man van Staal en allerlei ander onderhoudends te vinden was (ook zoekplaatjes en verstrooiing van meer "educatieve" aard, ongetwijfeld).

Op de middelbare school kochten we wel eens een Asterix en Obelix album of een Suske & Wiske, en was ik later ook geabonneerd op de PeP, een stripblad van Nederlandse origine, waarin dus eerder Vlaamse en Franse strips aan bod kwamen dan Amerikaanse.

Ik had een vriend met wie ik gezellig kon praten over strips als Olivier Blunder en Agent 327, en stripmakers als Marcel Gotlib en Dick Matena. Hij kon zelf niet onverdienstelijk tekenen en ik schreef, dus al gauw vatten we het plan op om zelf een strip te maken, die uiteindelijk "Harrie, van hot naar haar" kwam te heten, een vaag verhaaltje over een lifter die van alles meemaakte op zijn tochten. Ik weet het niet meer zeker maar ik geloof dat hij dat later nog gebruikt heeft als behang voor zijn studentenkamer.

images/tekenaar.png
 

Bij het voorbereiden schetste ik waarschijnlijk af en toe ook wel eens iets om te laten zien wat ik in gedachten had, en na een tijdje begonnen de ideetjes om zelf wat mee te doen op te borrelen. Tot aan de ambitie om een stripversie van de Ilias/Odyssee van Homerus te maken, waarbij ik overigens niet veel verder kwam dan het bedenken hoe de hoofden van de diverse betrokken helden er uit moesten zien (en ik geloof dat ik er daarna maar in toneelstukvorm mee verder ben gegaan) .

Vooral in het begin van mijn studententijd ben ik nog wel driftig aan het tekenen geweest, vanaf een onduidelijk moment verwaterde het en drongen andere dingen zich op de voorgrond. Het was ook eigenlijk veel makkelijker om dialogen te schrijven dan om daar ook nog eens strips van te gaan maken.

O ja, de strip Little Nemo in Slumberland werd in reissue uitgebracht. Op een gegeven moment realiseer je je dat je een niveau dat de moeite waard is toch niet gaat bereiken...

 
 
 

terug naar de indexpagina volgende episode

content and layout created 2010 by Albert Visser contact me