the COBOL guy

 
 
 

Ik had geen idee waar ik aan begon toen ik de wereld van het programmeren betrad, behalve toch een beetje het gevoel dat ik mijn hobby nu voor mijn beroep mocht gaan uitoefenen.

Nadat ik op een aantal cursussen gestuurd was om het vak te leren was er nog niet zo meteen een klus voor mij, waardoor er tijd was om achtergrond documentatie door te nemen (ons "Handboek Systeemontwikkeling" - best taaie kost) en de mainframe omgeving te ontdekken en dan met name de hulpmiddelen om het leven aangenamer te maken, zoals een geinterpreteerde programmeertaal waarmee je taken kon automatiseren tot op het niveau van kleine applicaties aan toe. Ook werd ik aan wat uitzoekwerk gezet waarbij onder andere de samenhang van de programmatuur die we bouwden in beeld kwam.

Het zou best wel eens kunnen zijn dat doordat bij de "vakopleiding" de programmeertaal duidelijk aan bod kwam als middel om een doel te bereiken en de nadruk vooral lag op het leren programmeren, en door de "bijkomende activiteiten" waar ik me in het begin mee heb beziggehouden, ik nooit een echte pure "COBOL-krasser" geweest ben. Maar het kan ook gewoon komen door de persoon die ik ben: een probleemoplosser en een zoeker naar manieren om mijn eigen werk te automatiseren (wat is er eigenlijk logischer als je in de automatisering zit?).

Collega's hadden Amiga's en na verloop van tijd ik ook, veel interessantere machines dan de toenmalige PC's, en na mijn eerdere gestoei met Basic en assembler op de Commodore 64/128 kwam nu ook C in beeld. Er was vooral veel shareware (dat toen nog echt freeware betekende) te krijgen en een van de collega's was de eerste om een compiler te vinden en met de anderen uit te wisselen. Ik hield er vooral het gevoel aan over van "weer een taal geleerd, dit zijn de belangrijkste statements en de rest is een kwestie van de juiste libraries en functies weten te vinden om iets te kunnen laten uitvoeren - alleen heb ik geen idee wat ik er nou eens in zou kunnen bouwen".

Op deze manier kwam ik ook aan een programma om hypertekst mee te maken (geen HTML, dan vloog toen nog niet zo'n hoge vlucht) en een hele fijne tekst editor, ik ben nog steeds op zoek om iets te vinden dat op een soortgelijke manier werkt.

Ondertussen werd ik ook op cursus technisch ontwerp gestuurd, en nog later heb ik nog een orientatie functioneel ontwerp gedaan om te proeven of dat wat voor me was. Maar daar ben ik toch te veel techneut voor, ik vind het belangrijk om te weten wat het inhoudt, maar het staat me toch te ver van de bits en de bytes af denk ik.

En toen begonnen ze ons het idee aan te praten dat COBOL uit de tijd was. Ik denk dat het zo'n tien, vijftien jaar geleden was dat ze begonnen "modernere" tools binnen te rijden zoals een ontwikkelplatform waarmee je programma's op de PC kon ontwikkelen die praatten met tegelijkertijd gebouwde programma's die op het mainframe draaiden - waar ze anderhalve applicatie in gebouwd hebben voordat men tot de ontdekking kwam dat het allemaal niet zo'n geweldige verbetering was als ze wel gehoopt hadden.

Hetzelfde verhaal herhaalde zich een aantal jaren later voor Java - het belangrijkste voordeel dat ze hieruit haalden was dat het bedrijf een web-buitenkant kreeg. En ondertussen draaide alles dat (nog) in COBOL zat als een tierelier.

Dus als ik hoor (nou ja, vooral lees, in fora en dergelijke op het internet) hoe bergen mensen negatief/neerbuigend/kleinerend doen over COBOL, alsof het iets is waar je maar liever niet te koop mee wilt lopen, iets dat toch eigenlijk niet meer zou horen te bestaan, of iets waar je niks van zou willen weten behalve dat je er niks te maken mee zou moeten willen hebben, dan denk ik: ja joh, natuurlijk joh, fijn voor je joh, praat maar lekker anderen na die ook alleen maar vooringenomen ideeen koesteren. Voor mijn gevoel hebben dat soort mensen even weinig kwaliteit als de dunkendheid die ze hiermee ten toon spreiden.

Wat niet wil zeggen dat ik denk dat COBOL altijd de beste oplossing is, anders zou ik waarschijnlijk ook niet zo hartstochtelijk met Python bezig zijn. Ik hang heel erg het streven aan om het meest geschikte hulpmiddel in te zetten in een gegevens situatie. Zaken uitsluiten omdat ze niet sexy genoeg zijn past daar niet bij lijkt me.

meer over COBOL en mij

 

terug naar de indexpagina volgende episode

content and layout created 2010 by Albert Visser contact me