HTML en ik

 
 
 

Toen ik met HTML begon - waarom weet ik niet meer, waarschijnlijk omdat ik vond dat ik als programmeur daar ook wat van af moest weten - begon ik uiteraard met vaste pagina's.

Om het mezelf gemakkelijk te maken was ik op een of andere manier aan een WYSIWYG editor gekomen die jaren daarvoor gratis ter beschikking werd gesteld aan nieuwe klanten van America Online, in de tijd dat het waarschijnlijk zo'n beetje de enige grote provider voor "gewone klanten" was - dus heeel lang geleden. Het betreffende programma was dan ook al jaren niet meer in onderhoud, maar het was gratis en dus uitermate geschikt om een proeftuintje mee in te richten. En na niet al te lange tijd was ik het visueel aanmaken van een pagina ook al ontgroeid - je bent tenslotte codeklopper of je bent het niet, en ik vond het veel interessanter zowel de tags te kunnen zien als de pagina layout.

Zoveel bijzonders maakte ik ook niet, en tools als HTML-Kit en UltraEdit maakten het makkelijk om snel even een preview te krijgen als ik tussendoor wilde zien wat ik geproduceerd had.

Het kostte me aanvankelijk heel veel moeite om iets te bedenken dat de moeite waard was.

Uiteindelijk kwam ik terecht op het idee van een website waar allerlei vele jaren eerder zelfgemaakte dingen op terecht kwamen, te beginnen met muziek die ik van mezelf had opgenomen, en de bijbehorende teksten.

Als vanzelf kwamen daar andere dingen bij die ik nog op de plank had liggen: opnames die ik had gemaakt van bandjes waar ik in gespeeld had, en verhalen, gedichten en tekeningen die ik vanaf de middelbare school had maken.

En om van alles dat ik in de loop der tijden bij elkaar had gedacht vorm te geven kwam er de aanzet bij tot mijn eerste web-applicatie, die ik "denk-bank" doopte.

Ondertussen kwam ik bij het doorlezen van allerlei hoe-het-moet informatie ook een artikel tegen dat zich min of meer afzette tegen het gebruik van statische pagina's - met dynamisch opbouwen van content was veel meer mogelijk. Ik denk dat dit nog was in een tijd dat het gebruik van CMS-en en web-frameworks nog niet zo gebruikelijk was - hoewel asp en php toch al wel bestonden dacht ik. Enfin, dat concept van dynamisch opbouwen sprak me wel aan en het paste wel bij iets anders waar ik toen mee bezig was: de programmeertaal Python onder de knie te krijgen.

Dus geheel onkundig van alles dat er al bestond op dit terrein, zoals Zope en misschien ook al wel Django, ging ik voortvarend aan de slag om mijn voor mezelf gebouwde statische website om te bouwen in een flexibeler geheel.

Ik ben me daarvoor in een paar speciale onderwerpen gaan verdiepen, zoals CGI en XML - wat ook hielp bij die eerder genoemde "denk-bank".

 

terug naar de indexpagina python.html

content and layout created 2010 by Albert Visser contact me