NoteTree

Chronologisch gezien is deze applicatie het stadium tussen Apropos and DocTree. Met die laatste in de maak heb ik hier een tijd niks meer mee gedaan tot ik bedacht dat ik hem wel kon gebruiken om wat te experimenteren met ondersteuning van gettext, een systeem voor internationalisatie (schermteksten vertalen en dergelijke).

Daarnaast heb ik dit gebruikt om de DenkBank (geinspireerd door het indexkaarten systeem beschreven in Robert M. Pirsig's "Lila") na te bouwen - daarvoor heb ik de mogelijkheid toegevoegd om tags aan de teksten toe te voegen alsook om de weergegeven verzameling te kunnen filteren. Hiermee heeft dit dingetje toch weer een beetje bestaansrecht gekregen denk ik, want als ik dit ook in DocTree ga inbouwen wordt die me veel te ingewikkeld.

Nog een kleine toevoeging die me wel nuttig leek is de mogelijkheid om de volgorde van de teksten om te kunnen draaien (nieuwste eerst in plaats van oudste eerst). Dat kan doordat de interne titel/identificatie van de teksten de datum/tijd van aanmaken is.

NoteTree.png

Aan de linkerkant van het scherm staat de lijst met notities en aan de rechterkant de tekst van de geselecteerde notitie. De diverse acties kunnen via het menu of door middel van toetsencombinaties gestart worden.

De applicatie kent de volgende menu's, klik op de links voor een beschrijving: Main Note View Help

Om de gebruiker het bedenken van een filenaam op het moment van opslaan te besparen worden de gegevens opgeslagen onder een vaste bestandsnaam, net als bij Apropos. Gebruik van een andere naam is alleen mogelijk bij aanroep vanaf de opdrachtregel. Om het toch min of meer mogelijk maken de bestandsnaam te wijzigen heb ik een kleine hulpapplicatie gemaakt waarmee je desgewenst de notities kunt reorganiseren en wegschrijven onder een andere naam. Deze start op met het volgende scherm:

nt2ext.png

De eerste keuze doet niet meer dan de inhoud weergeven in een min of meer leesbare vorm. Bij de tweede keuze worden de notities naar een tekstbestand geschreven zodat je ze kunt herordenen. Daarna kun je ze met de derde keuze laten terugschrijven naar een bestand dat het tool kan lezen. Bij gebruik van dezelfde naam als het oorspronkelijke bestand blijven de instellingen daarvan intact.