Nieuwe zoekmogelijkheden

Het volgende plaatje toont het startscherm voor de standalone variant met de nieuwe opties (aangegeven? en) aangevinkt. Deze opties zijn beschikbaar in alle varianten van de applicatie.

startscherm standalone version met nieuwe options geselecteerd

In dit voorbeeld geeft het gebruik van de komma aan dat er gezocht wordt op twee zoekfrasen (voor de duidelijkheid aparte woorden). Komma's geven argumenten die elkaar uitsluiten (bevat hetzij ... of ...), plustekens geven argumenten aan die elkaar aanvullen (bevat ... en ook ...) en min tekens geven argumenten aan die moeten ontbreken (bevat niet ...). Deze voorwaarden kunnen worden gecombineerd (met haakjes?)

Bij een regular expression kun je per definitie maar één frase opgeven en worden bovengenoemde tekens verondersteld in de expressie gecombineerd te zijn. De te gebruiken syntax is dezelfde die in Python gebruikt wordt.


Wanneer je een optie om directories of bestanden uit te sluiten aanvinkt krijg je een van de onderstaande popups, of beide.

selecteer directories om niet in te zoeken

Afhankelijk van de settings zoals "include subdirectories", wordt bepaald welke directories doorzocht moeten worden en als deze popup getoond moet worden dan worden die daarin weergegeven.

selecteer bestanden om niet in te zoeken

Indien van toepassing dan worden de aangegeven directories overgeslagen en met inachtneming van de setting "search files of this type" worden de te doorzoeken besanden bepaald en getoond in de popup.

Om bij het invullen te helpen heb ik het mogelijk gemaakt dat je in één keer alles kunt selecteren en dat je de selectie kunt omkeren.


Hier getoond is het resultatenscherm na een zoekactie in Python sources met context, dat wil zeggen in welke functie of klasse een regel gevonden is. Dat staat in de extra kolom tuusen de regel en de inhoud:

resultaten scherm context zoekactie

Let ook op de extra checkbox ("comma delimited", na het maken van deze screenshot is ook nog een checkbox "summarized" toegevoegd) bedoeld om uitvoer naar bestand of clipboard vorm te geven, en op de extra knop "repeat search" die het mogelijk maakt om de zoekactie te herhalen zonder uit het resultaten scherm te gaan - bijvoorbeeld om te zien hoe het verandert nadat je wat wijzigingen in de getoonde bestanden hebt aangebracht. Deze zaken zijn altijd aanwezig, of je nu "show context" aan hebt staan of niet.

Bij dubbelklikken op een regel in de lijst kun je een text editor laten openen met het betreffende bestand geopend en indien mogelijk gepositioneerd op de betreffende regel. Het kan ook met Ctrl-G na selecteren van een regel. Standaard wordt mijn favorieten editor SciTE gebruikt maar dit is te configureren.

F1 op het resultatenscherm toont een reminder aan deze functionaliteit.


Zoekopties en recent gebruikte zoekfrasen worden per directory opgeslagen op een centrale locatie: in een directory .afrift in the home directory van de gebruiker. daar staan ook de opties voor een fallback encoding (voor als UTF-8 niet werkt) and welke text editor er geopend moet worden. Deze opties worden bij de eerste keer dat het programma gebruikt wordt ingesteld.