Apropos

Dit is een eenvoudig gehouden electronisch notitieblok, gebaseerd op een idee uit mijn destijds favoriete webbrowser Opera, namelijk dat de dingen die je noteert automatisch beschikbaar zijn de volgende keer dat je de applicatie opstart, zonder te moeten nadenken over bestandsnamen of titels.

Ik had nogal last van het fenomeen "van je à propos gebracht worden", dit is een poging daar iets tegen te ondernemen.

In mijn werk lukt het niet goed om niet dicverse dingen tegelijk te doen, dus ik vind het niet erg om gestoord te worden. Maar er zijn regelmatig momenten dat je bijvoorbeeld reageert op een telefoontje en als je het afgehandeld hebt je afvraagt: waar was ik nou in hemelsnaam ook weer mee bezig? en als je dan probeert de draad weer op te pakken je realiseert dat je iets aan het doen bent dat je al eerder gedaan (en grotendeels afgemaakt) hebt.

Om die reden bedacht ik om een tooltje te maken dat me zo weinig mogelijk zou moeten afleiden maar wel in staat moeten stellen om even zoveel mogelijk informatie vast te leggen over waar ik op dat moment mee bezig was.

En dat leverde deze interface op die bestaat uit een multiline tekstveld met een tab bar erboven, en bestuurbaar met toetsencombinaties. Het leek me vanzelfsprekend dat, omdat je vooral bezig bent met tekst intypen, je niet gedwongen zou moeten zijn om de muis te gebruiken. Om diezelfde reden heb ik er ook voor gekozen om geen menu toe te voegen (er is wel een "help" scherm).

De enige concessies die ik gedaan heb aan koning ingewikkeldheid zijn de mogelijkheid om de applicatie te verbergen in de taakbalk (omdat dat met Total Commander kon denk ik) en om de interface taal aan te kunnen passen.

Screenshot

Hoe het werkt (voor de gebruiker)

Hoe het werkt (technisch)