Op de PC

 

Gepruts met diverse tools en talen

 
 
 

Na of tussendoor mijn avonturen op Commodore machines ben ik af en toe ook bezig geweest op IBM-PC's en klonen daarvan. In die tijd waren dat nog apparaten die maar één ding tegelijk konden - inclusief de oerversies van Windows en WordPerfect die je met behulp van een Hercules grafische kaart op die apparaten kon draaien.

Het begon op het werk - nog voor dat ik programmeur werd, maar nadat ik al wat AMBI-modules achter de kiezen had - dat ik mocht proberen te kijken of we er op het archief iets mee konden, bijvoorbeeld een uitleen- of een urenadministratie opzetten met de vage programma's die er toen waren (DBase III, iets VisiCalc achtigs).

 

Ik herinner met dat ik een beetje jaloers was op mensen op een naburige automatiseringsafdeling, die hadden een hulpmiddeltje waarmee je byte voor byte in het geheugen om kijken. Dat had ik thuis ook, maar alleen op mijn Commodore.

Wat ze in een mainframe applicatie hadden ontwikkeld, was een manier om voor documenten die op mikrofilm gezet waren de locaties ("film- en beeld-nummer") vast te leggen zodat ze teruggevonden konden worden en indien nodig gereproduceerd.

Omdat de afdeling waar ik werkte dat systeem niet gebruikte, heb ik dat later nagebouwd in een databaseprogramma dat we toen gebruikten (dit was nog steeds vóór de tijd van Windows 3.1). Daar is toen het bij ons menens werd met verfilmen en we een inhaalslag gingen maken met alles dat er nog in papieren vorm aanwezig was toch maar wel een een mainframe variant van gemaakt, zodat ook de gebruikers van die spullen konden zien waar het gebleven was.

 

Ik was wel een beetje "not amused" toen ik hoorde dat de urenadministratie die ik in een spreadsheet programma gemaakt had alleen maar een keer gebruikt werd om een verdeelsleutel vast te stellen over de afdelingen waar wij dingen voor deden - dat elke keer braaf invullen was dus eigenlijk overbodig geworden...

 

terug naar de indexpagina volgende episode

content and layout created 2010 by Albert Visser contact me