(Andere) Bestandsformaten

Dit tool is bedoeld voor bestandstypen behorend bij programma's waarmee je muziek in elkaar kunt knutselen.

Het mooie van Amiga Music trackers destijds vond ik dat je niet zozeer muziek opnam als wel samenstelde met gebruikmaking van samples die met verschillende snelheden werden afgespeeld waardoor je verschillen in toonhoogte kreeg. Je bouwde patronen - in essentie een gedeelte van het muziekstuk bijvoorbeeld een couplet of een regel daarvan - op waarin die samples op diverse momenten op diverse toonhoogten werden afgespeeld en die combineerde je achter elkaar en tegelijkertijd tot een compleet stuk. Er was ook de mogelijkheid om effecten toe te passen, maar dat was me altijd te ingewilkkeld dus die heb ik nooit gebruikt, en dat is ook de reden waarom dit tool er geen rekening mee houdt.

plaatje van een music pattern in een tracker programma

Het oorspronkelijke formaat op de Amiga was mod maar ik vond het eigelijk prettiger om te werken met MED (later OctaMED), die een voor mijn gevoel fijnere interface had en (betere) mogelijkheden had om patroon- en bestandsbeschrijvingen mee te geven. Toen ik overstapte naar de PC moest ik toch aan de mods omdat ik pas later ontdekte dat ook van MED een PC versie gemaakt was.

Ik heb ook nog een beetje gestoeid met een nieuw formaat dat sommige trackers ondersteunden (eXtended Module) waarmee je instrumenten kon definiëren die uit meerdere samples en voorgedefinieerde geluidseffecten waren opgebouwd. ook dat vond ik te ingewikkeld voor wat ik er mee wou doen.

Ook ontdekte ik een andere manier van muziek construeren: MIDI, dat gebruik maakte van een "ingebouwde" set instrumenten. Die hoefde je niet zelf te definieren en stonden altijd op dezelfde plaats. Waar het bij trackers een verticale interface gebruikelijk was met alle tracks naast elkaar en de events onder elkaar, hadden MIDI editors een horizontale "piano roll" die een enkel track tegelijk liet zien, maar wel de toonhoogte zowel als de timing duidelijker visualiseerde.

plaatje van een track in een piano-roll editor

Daarnaast kon je met MIDI percussie instrumenten combineren in een enkel track. wat ik daarvóór gedaan had was ofwel ze in verschillende tracks af laten spelen (zie het eerste plaatje op deze pagina, tracks 1 en 2) ofwel een track opbouwen met verschillende samples waarin ik zelf de diverse instrumenten gemixt had (met navenante verminderde geluidskwaliteit).

plaatje van eena drumtrack in een piano-roll editor

(mijn voorkeur voor dit type interfaces komt tot uiting in hoe ik de ModReader output laat formatteren)

De MIDI editors die ik destijds gebruikte hadden alleen de mogelijkheid om in de piano roll modus een compleet track te maken, niet om het samen te stellen uit versdchillende blokken; laat staan om dat te doen voor een aantal tracks tegelijk.

Dus moest ik maar overschakelien naar sequencing / arranging software. Helaas hebben die twee grote nadelen: het zijn vaak van die gedrochtelijke grote applicaties die alles moeten kunnen met ingewikkelde instellingen en zo, en ze hebben practisch allemaal hun eigen bestandsformaat zodat je alleen maar bestanden kunt uitwisselen als je er wavs van maakt maar dat was niet de bedoeling!

Dit tool probeert het een beetje samen te brengen door gebruik te maken van dat meest simpele van alle formaten: platte tekst. Het is nog steeds geen bestandsuitwisseling, maar je kunt in elk geval vergelijken - en daar was het ook voor bedoeld.

Vanuit de zaken waar ik mee gewerkt heb vond ik het nodig om dit tool de volgende formaten te laten ondersteunen, die het herkent op basis van de bestandsextensie:

  • med

  • mod

  • xm (een uitbreiding van het mod formaat met meer controle over de instrument parameters)

  • midi

  • rpp (het formaat gebruikt door Reaper, een sequencer/editor die ik kort gebruikt heb onder Windows)

  • mmpz (het formaat gebruikt door LMMS, dat ik ben gaan gebruiken toen ik over was op Linux)

Om ervoor te zorgen dat de output van al deze formaten er hetzelfde uit ging zien ben ik uitgegaan van de module filosofie van een playlist die achtereenvolgende -eventueel herhaalde - patronen laat zien maar dan nog verder opgesplitst zodat je playlists en pattern krijgt voor elk instrument apart, waarbij een drumkit (bij MIDI etc) of een verzameling drum instrumenten (bij modules) geldt als één instrument.

Het blijft daarnaast mogelijk om het hele stuk als een continue tijdlijn te laten weergeven.