Over religie

Religie is een overlevingsmechanisme van een (organisme dat) samenleving (genoemd wordt), heb ik ooit eens bedacht.

En het tegenstrijdige van dat mechanisme is dat het zich moet aanpassen aan veranderende omstandigheden, maar dat het zich ook moet verzetten tegen verandering om zichzelf in stand te houden. Daardoor ontstaan schisma's in kerken.

Een samenleving wordt door de veranderende wereld gedwongen te veranderen, en dan moet de religie eigenlijk mee. Op zo'n moment gaat het overlevingsmechanisme zich tegen het organisme keren, vergelijk het met een allergie. Een nieuwe balans moet gevonden worden, of het mechanisme moet worden afgestoten. Nou, zo werkt een overlevingsmechanisme niet, maar een samenleving is ook niet zomaar een organisme.

Wat ik zoƫven heb beschreven is de abstractie van een verzameling processen waaruit je kunt afleiden dat een samenleving zich gedraagt als een organisme, en dat religie in een samenleving functioneert als een overlevings- of bestendigingsmechanisme van zo'n organisme. Maar het zijn uiteindelijk (groepen) mensen, deelneners aan die samenleving, die dit bedenken en uitvoeren.

Naar aanleiding van een "uitspraak" van mij:  "I think societies , like people, are (can be seen as) organisms. And religions stunt their growth, like any survival mechanism will when the environment no longer calls for it"